Mobbing i dyskryminacja osób z niepełnosprawnościami w sferze zawodowej - Chmurska, Edyta (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
W artykule przedstawiono wybrane problemy. Autorka przytoczyła definicje oraz atrybuty mniejszości, aby zobrazować miejsce osób z niepełnosprawnościami w społeczeństwie. Są one częścią populacji i mają swoje potrzeby tak jak wszyscy inni ludzie. W swoim życiu wskazują oni na bardzo duże znaczenie pracy, która nie tylko pozwala zaspokoić potrzeby materialne, ale przede wszystkim wspomaga rehabilitację zawodową. Podejmowana przez osoby z niepełnosprawnością praca w ramach rehabilitacji zawodowej powinna uwzględniać ograniczenia i uwarunkowania wynikające z ich aktualnego stanu zdrowia. Aktywność zawodowa osób z niepełnosprawnością jest promowana przez media w formie kampanii społecznych, jednak pomimo usilnych starań nie przynosi to oczekiwanych rezultatów. Należy zauważyć, iż osoby z niepełnosprawnościami same sobie stawiają bariery w drodze do zatrudnienia, a także są im one stawiane przez pracodawców. Ponadto są też one często ofiarami wykorzystywania, mobbingu i dyskryminacji ze strony pracodawców, o czym świadczą przedstawione w artykule wypowiedzi.