W jakim stopniu nowe regulacje ustawowe w zakresie dostępności zwiększają szanse na aktywizację społeczną i zawodową osób z niepełnosprawnościami? - Sieradzki, Piotr (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
W artykule zostało postawione pytanie: na ile upowszechnienie i wprowadzenie standardów dostępności może przełożyć się na aktywizację społeczną i zawodową osób pozostających dotychczas na uboczu życia publicznego z powodu różnorodnych deficytów o charakterze instytucjonalnym, społecznym i osobistym? Teoretycznym podłożem tych rozważań jest społeczny model niepełnosprawności, który problem uczestnictwa OZN w życiu publicznym lokuje w organizacji społeczeństwa i we właściwościach środowiska, w jakim funkcjonują takie osoby. Podstawą empiryczną w niniejszym artykule jest uczestnictwo autora w roli badacza i audytora w projektach badawczo-wdrożeniowych dotyczących dostępności w latach 2018–2022. Niniejszy artykuł jest jednym z pierwszych, w którym autor szuka związków między standardami dostępności a poziomem aktywizacji społecznej i zawodowej osób z niepełnosprawnościami i szczególnymi potrzebami. Temat ma charakter dynamiczny z kilku powodów. Po pierwsze, sam proces dostosowań w trakcie pisania artykułu (rok 2023) jest w fazie początkowej. Po drugie, same standardy będą wypracowywane dla poszczególnych działów sektora publicznego i dzięki temu będzie przybywało optymalnych rozwiązań. Po trzecie, badania nad dostępnością i aktywizacją będą coraz bardziej zaawansowane i zdolne do monitorowania tego złożonego nieliniowego rozwoju. Na ten moment można stwierdzić, że związek między tymi dwiema sferami – dostępności i aktywizacji – jest pozytywny, ale nadal pośredni i nie rozwiązujący wielu problemów.