Technologie asystujące w telepracy: poprawa możliwości zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami - Grzegorzewska, Maria Katarzyna; Karocki, Piotr (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Artykuł dotyczy roli technologii asystujących w pracy osób niepełnosprawnych, szczególnie w telepracy. Jego celem jest podniesienie świadomości o tych technologiach i ich potencjale w zwiększaniu możliwości zatrudnienia i samodzielności dla osób z różnymi rodzajami niepełnosprawności. Problemem jest brak dostępności omawianych technologii i wiedzy o nich. Wyniki analizy literatury i różnych technologii asystujących dostępnych na rynku pokazują, że wiele technologii asystujących, takich jak narzędzia komunikacyjne, technologie poprawiające dostępność informacji oraz technologie wspomagające mobilność i dostęp do komputera mogą pomóc niepełnosprawnym w wykonywaniu zadań zawodowych w trybie telepracy. Technologie asystujące mogą znacznie poprawić możliwości zatrudnienia i samodzielności osób niepełnosprawnych. Ich skuteczne wdrożenie wymaga jednak uwzględnienia indywidualnych potrzeb i preferencji użytkowników oraz zapewnienia odpowiedniego szkolenia i wsparcia.