Cyrkowy hołd dla X muzy. Cirque du Soleil i spektakl "Iris" - Zyzik, Grzegorz (Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej, 2019)
Celem autora jest opisanie procesu transkrypcji historii kina na język cyrku. Artyści z Cirque du Soleil pokazali autorskie przedstawienie Iris, zainspirowane legendarnymi filmami, takimi jak Przeminęło z wiatrem i Titanic. Łącząc w sobie taniec, akrobację, wideo, sekwencje filmowane na żywo i animacje, spektakl zabiera widzów w podróż po historii kina i różnych gatunków filmowych, wprowadzając publiczność w świat tworzenia filmów. Przechodząc od ilustracji do animacji, od czarno-białego obrazu do kolorowego, widzowie mogą śledzić konstrukcję i dekonstrukcję sztuki filmowej jako dziedziny i swoistego sposobu przekraczania granic tego, co możliwe. Autor wysuwa tezę, że spektakl Iris ma przywołać uczucia towarzyszące pierwszym widzom kinowym. Chodzi tu o nostalgię za czasem, gdy kino przypominało cyrk. Należy pamiętać, że pierwsze pokazy filmowe miały charakter jarmarczny, zbliżony do klasycznego cyrku. Współcześnie zarówno kino, jak i cyrk mają status sztuki.