Cyrk a współczesne pokazy mody. Inspiracje, transpozycje i specyfika widowiska - Ostrowska, Maria (Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej, 2019)
Pokazy mody to prezentacje kolekcji odzieży przeznaczone pierwotnie dla wyselekcjonowanych odbiorców, wśród których znaleźli się dziennikarze, kupcy, sponsorzy i celebryci. Dzięki możliwościom stworzonym przez nowe technologie – transmisji online czy prawie natychmiastowemu publikowaniu zdjęć w mediach internetowych, współcześnie pokaz mody przestaje być wydarzeniem dla hermetycznej branżowej grupy uczestników, a staje się spektakularnym widowiskiem zaskakującym rozmachem zastosowanych środków artystycznych, monumentalną scenografią i doskonałą oprawą muzyczną, dostępnym dla szerszej grupy odbiorców. Jednym z wyraźniejszych przykładów są prezentacje marki Victoria’s Secret, która zdobyła rozgłos głównie dzięki wysokobudżetowym shows, kształtującym popkulturowy odbiór mody. Pokazy mody tej marki, w których często wykorzystuje się elementy zapożyczone z cyrku, wyróżniają się na tle wydarzeń modowych niezwykle efektownym charakterem. Cyrk od początku zaspokaja popularne gusta, służy rozrywce, jest typowo ludycznym elementem w kulturze. Jakie znaczenia z perspektywy antropologii widowisk niesie ze sobą wykorzystanie elementów cyrkowych we współczesnych pokazach mody?