Ulga na działalność badawczo-rozwojową – najważniejsze cechy i wybrane aspekty praktyczne - Krajewska, Aleksandra (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie obejmuje wybrane zagadnienia związane z funkcjonującą od 2016 r. ulgą na działalność badawczo-rozwojową (B+R). Na wstępie wskazano rozmaite instrumenty wsparcia działalności innowacyjnej, do których należą m.in. ulgi podatkowe. Następnie wyjaśniono istotę ulgi B+R oraz warunki uprawniające do skorzystania z tej preferencji, zwracając szczególną uwagę na definicję pojęcia „działalność badawczo-rozwojowa” oraz zakres i limity możliwych od odliczenia kosztów kwalifikowanych. W dalszej kolejności zaprezentowano najważniejsze cechy analizowanej ulgi w kontekście kryteriów sformułowanych w doktrynie w odniesieniu do ulg i zwolnień podatkowych. Przedstawiono również dane z lat 2016–2021 dotyczące liczby podatników podatków dochodowych korzystających z ulgi B+R oraz średnich kwot dokonywanych w tych latach odliczeń (w porównaniu do obowiązującej wcześniej ulgi na nowe technologie). Wskazano także kilka problemów praktycznych związanych z korzystaniem z omawianej preferencji. Opracowanie wieńczą konkluzje obejmujące ocenę instytucji ulgi B+R oraz postulaty pod adresem regulujących ją przepisów.