Podatkowe instrumenty finansowania kościołów i związków wyznaniowych przez wiernych w Europie - Kukulski, Ziemowit (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie dotyczy podatkowych instrumentów finansowania kościołów i związków wyznaniowych przez wiernych. Autor analizuje rozwiązania obowiązujące w różnych państwach europejskich, w których systemach występują obligatoryjne podatki kościelne oraz inne instrumenty wsparcia finansowego kościołów i związków wyznaniowych przez wiernych, a zwłaszcza to, czy funkcjonująca w Zasadniczym prawie wewnętrznym Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP składka parafialna (kościelna) może być uznana za modelowe rozwiązanie ww. kwestii w Polsce.