Wyzwania związane z opodatkowaniem podatkiem VAT transakcji realizowanych w ramach gospodarki współpracy - Nykiel-Mateo, Anna (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Dynamiczny rozwój gospodarki współpracy może w istotny sposób przyczynić się do wzrostu gospodarczego i tworzenia miejsc pracy w Unii Europejskiej, co ma szczególnie duże znaczenie w kontekście wstrząsu gospodarczego wywołanego przez pandemię COVID- 19. Ponieważ w przypadku transakcji realizowanych w ramach gospodarki współpracy sfery działalności gospodarczej i aktywności prywatnej się przenikają, kwalifikacja tych transakcji z punktu widzenia podatku VAT budzi wiele wątpliwości. Przedmiotem opracowania jest przedstawienie wyzwań związanych z opodatkowaniem podatkiem VAT transakcji realizowanych w ramach gospodarki współpracy zarówno między użytkownikami platformy, jak i między platformą współpracy i jej użytkownikami. W tym kontekście tekst wskazuje możliwe kierunki zmian regulacji opodatkowania tych transakcji, które były przedmiotem refleksji w ramach prowadzonych przez Komisję Europejską prac nad reformą przepisów o podatku VAT, ogłoszoną w lipcu 2020 r. w Planie działań na rzecz sprawiedliwego i prostego opodatkowania wspierającego strategię naprawy gospodarczej.