O strukturach z czasownikami cogitandi i sentiendi oraz ich funkcjach w powieści Bez dogmatu Henryka Sienkiewicza - Zatorska, Agnieszka (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Artykuł dotyczy zbioru czasowników cogitandi i sentiendi, wyekscerpowanych z powieści Bez dogmatu H. Sienkiewicza. Analiza obejmuje 500 okurencji 118 leksemów czasownikowych — 46 cogitandi oraz 72 sentiendi. Melodramatyczna fabuła powieści i forma pamiętnika pozwalały spodziewać się wysokiej frekwencji tychże czasowników. Czasowniki cogitandi są częstsze, ale zbiór czasowników uczuć w analizowanych fragmentach powieści jest bogatszy i bardziej zróżnicowany. Analiza językoznawcza pokazała, w jaki sposób pisarz poprzez stylistyczne wybory ukazał wewnętrzny świat (myśli, wspomnień i uczuć) głównego bohatera i pozostałych postaci.