Katalogowanie jako metoda pracy polskich twórców literatury epok dawnych - Wichowa, Maria (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Twórcy literatury już w czasach starożytnych docenili użyteczność katalogowania jako metody gromadzenia i opracowania materiału. W dobie staropolskiej tę technikę stosowano w dużej skali. Autorzy spisywali takie rejestry z kilku powodów. Czynności te miały na celu porządkowanie materiału. Była to metoda przedstawiania świata, pokazywania bogactwa jego elementów poprzez ich gromadzenie, wyliczanie, hierarchizację. Czasem katalog był też zasadą twórczą konceptu literackiego, sposobem zaskoczenia i zdumienia czytelnika. Katalogowanie było użyteczną metodą gromadzenia i opracowania materiału zarówno w obszarze literatury o wysokich walorach artystycznych, w poezji, jak i na gruncie piśmiennictwa o przeznaczeniu użytkowym, w dziełach historycznych i encyklopedycznych.