O sposobach oddziaływania na odbiorcę w uniwersałach doby średniopolskiej (na przykładzie uniwersałów sejmików wiszeńskich) - Dawidziak-Kładoczna, Małgorzata (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Uniwersały doby średniopolskiej to akty prawne, których illokucja sprowadza się do zwoływania pospolitego ruszenia lub szlachty na sejm. Poza typowymi środkami impresywnymi pojawiają się w nich mechanizmy perswazyjne. Są one rezultatem wartości eksponowanych w uniwersałach. W artykule omawiam najważniejsze z tych wartości: okazywanie szacunku odbiorcy, patriotyzm, wartość wspólnoty szlacheckiej, katolicyzm i tradycję.