Patent w dawnej Polsce — wokół gatunku - Klimek-Grądzka, Jolanta (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Celem artykułu jest wskazanie cech gatunkowych osiemnasto- i dziewiętnastowiecznych patentów rozumianych jako ‘ustawy, akty stanowiące prawo’. Za kanoniczne dla wzorca strukturalnego uznane zostały następujące składniki nominujące/werbalizujące: 1) nadawcę, 2) odbiorcę, 3) uzasadnienie wydania aktu, 4) treść normy, 5) sposób upublicznienia aktu, 6) lokalizację czasowo-przestrzenną, 7) locum sigilium i podpis nadawcy. Do fakultatywnych elementów zaliczono zaś: 1) wypowiedzi metaprawne, 2) wyłączenia spod normy prawa, 3) wypowiedzi wolitywne, 4) uwierzytelnienie patentu, 5) wskazanie vacatio legis.