Różnice kulturowe między Polską a Kambodżą w kontekście nauczania języka polskiego jako obcego – studium przypadku - Ludwicka, Aleksandra (Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny, 2024)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie roli różnic kulturowych między Polską a Kambodżą w procesie nauczania języka polskiego jako obcego. Celem jest ukazanie, jak różnice (lub ich brak) w poszczególnych aspektach wpływają na przyswajanie języka oraz kultury przez Khmera. W pracy wykorzystano koncepcję wymiarów kultury zaproponowaną przez Geerta Hofstedego, by zobrazować różnice oraz podobieństwa Kambodży i Polski.