Dwujęzyczność polsko-niemiecka. Studium przypadku (Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny, 2024)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza wymowy dziecka dwujęzycznego (polsko-niemieckiego), które doświadczyło migracji. Celem zaś ukazanie, w jaki sposób znajomość dwóch repertuarów językowych wpłynęła na wymowę badanej w zakresie realizacji głosek polskich. Popełnione przez dziecko błędy zostały pogrupowane według klasyfikacji interferencji fonemicznych Jacka Perlina (1995).