Czy niepełnosprawność zawsze znaczy to samo? – analiza wpływu kultury na rozumienie niepełnosprawności - Stojkow, Maria (Jak badać zjawisko niepełnosprawności. Szanse i zagrożenia założeń teoretycznych i metodologicznych studiów nad niepełnosprawnością, 2020)
Badanie niepełnosprawności w perspektywie etnicznej staje się niezwykle istotne w dobie migracji na szeroką skalę. Ludzie opuszczają swe miejsca zamieszkania nie tylko w poszukiwaniu lepszego, bardziej dostatniego i spokojnego życia, ale również ze względu na konflikty zbrojne i katastrofy klimatyczne. Stają się nie tylko migrantami zarobkowymi, ale uchodźcami wojennymi, politycznymi czy klimatycznymi. Do kraju osiedlenia docierają często osoby z niepełnosprawnościami. Docierają do społeczeństw, gdzie ich niepełnosprawność jest często inaczej rozumiana niż w kraju pochodzenia, stykają się z nowym rozumieniem niepełnosprawności, reprezentowanym między innymi przez instytucje. Coraz więcej migrantów z różnych części świata dociera również do Polski, zatem potrzeba badania różnic kulturowych w postrzeganiu i radzeniu sobie z niepełnosprawnością wydaje się dziś koniecznością. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na występujące w wielu regionach nakładanie się różnych wymiarów wykluczenia społecznego i dyskryminacji, których doświadczają osoby niepełnosprawne pochodzące z innych kręgów kulturowych lub z innych niż dominująca grup etnicznych. Zatem pojawia się pytanie, jak różne aspekty nierówności wpływają na codzienne doświadczenie osób niepełnosprawnych. W artykule zostaną podjęte kwestie rozumienia niepełnosprawności w różnych kulturach i wpływ tego rozumienia na podejmowane działania osób z niepełnosprawnością.