Trójstyk cywilizacji – Anatolia w okresie kampanii Lucjusza Licyniusza Lukullusa (74–66 p.n.e.) - Jastrząbek, Jakub (Vade Nobiscum, tom XXIV/2024: Studia nad Bliskim Wschodem, 2024)
Anatolia była obszarem ścierania się trzech różnych kultur: rzymskiej, greckiej i wschodniej. Problematyka ta jest wyjątkowo dobrze widoczna na przykładzie III wojny mitrydatejskiej, która stanowiła rozstrzygnięcie trwającej od ponad pół wieku walki o dominację w regionie. Dowódcą Rzymian był Lucjusz Licyniusz Lukullus, wykształcony nobil i filhellen; walczył z Mitrydatesem VI, despotycznym władcą Pontu, który otrzymał później wsparcie króla Armenii Tigranesa II. W trakcie omawianych kampanii (oraz wcześniejszych dziesięcioleci) występują sytuacje, w których przedstawiciele trzech kultur wchodzą w konflikty. Jednocześnie dostrzec można przykłady współpracy tych grup, które zapowiadają ich przyszłe zbliżenie.