Bliski Wschód w polityce Wielkiego Ułusu Mongołów w latach 1248–1258 – zarys problematyki - Szewczyk, Rafał (Vade Nobiscum, tom XXIV/2024: Studia nad Bliskim Wschodem, 2024)
Obecność Mongołów na Bliskim Wschodzie miała duży wpływ na kształtowanie się losów wspomnianego regionu w XIII w. Podbój tych terytoriów był procesem złożonym, trwającym jeszcze w kolejnym stuleciu. Celem niniejszego artykułu jest omówienie wycinka owego procesu: lat 1248–1258. W tekście naświetlono problemy związane z polityką wewnętrzną imperium mongolskiego, a także prześledzono kampanię Hülegü i zabiegi dyplomatyczne wodza prowadzące do pokonania asasynów oraz zdobycia kalifatu bagdadzkiego w 1258 r.