Rosnąca obecność Chińskiej Republiki Ludowej na Bliskim Wschodzie w XXI wieku - Wierzejski, Eryk (Vade Nobiscum, tom XXIV/2024: Studia nad Bliskim Wschodem, 2024)
Chińska Republika Ludowa jako kraj aspirujący do roli wiodącego supermocarstwa w multilateralnym świecie intensyfikuje swoją obecność międzynarodową w każdym regionie świata. Dojście do władzy Xi Jinpinga kończy erę doktryny 28 znaków Denga Xiaopinga polegającej na „ukrywaniu własnych możliwości”. Zmiana władzy rozpoczyna erę chińskiego marzenia, które do 2049 r. ma zaowocować wielkim chińskim renesansem. Odrodzone mają być państwem determinującym politykę międzynarodową. Region Bliskiego Wschodu w ciągu ostatnich dekad stał się kluczowym obszarem w polityce ChRL. Region ma znaczenie dla Pekinu z uwagi na surowce (import ropy naftowej) i strategiczne położenie na styku trzech kontynentów (Europy, Afryki i Azji). Aspekt strategiczny objawia się w chińskiej obecności ekonomicznej, politycznej i militarnej, której zadaniem jest zabezpieczenie chińskich interesów w regionie. Celem niniejszego artykułu jest analiza wybranych aspektów chińskiej obecności na Bliskim Wschodzie w XXI w. Przeanalizowane zostały aspekty gospodarcze, polityczne oraz militarne pod kątem zwiększającej się obecności Państwa Środka w regionie. Analizie został poddany również aspekt chęci wyparcia przez rząd w Pekinie amerykańskiej strefy wpływów. Hipoteza artykułu zakłada, iż Chińska Republika Ludowa systematycznie zwiększa swoje zaangażowanie oraz wpływy na Bliskim Wschodzie, przy jednoczesnym balansie pomiędzy rywalizacją ze Stanami Zjednoczonymi a byciu beneficjentem obecności USA w regionie.