Kaplice na zamku w Kamieńcu Podolskim - Bania, Zbigniew (Ars inspiratio: Studia dedykowane Profesor Eleonorze Jedlińskiej, 2024)
W tekstach poświęconych zamkowi w Kamieńcu Podolskim znajdujemy wzmianki o znajdującym się na jego dziedzińcu kościele św. Stanisława, jak również o cerkwi prawosławnej. Na podstawie inwentarzy zamku z XVI oraz z początku XVII wieku można ustalić fundatorów i hipotetyczny czas powstania obiektów. Cerkiew wzniesiono pod koniec XIV wieku z fundacji litewskich książąt Koriatowiczów, kościół powstał z funduszy Jana Potockiego na przełomie XVI i XVII wieku. Gdy Kamieniec znalazł się pod okupacją turecką, zapewne w tym czasie po 1672 roku rozebrano cerkiew, a kościół zamieniono na meczet. Zrujnowany, został rozebrany po odzyskaniu Kamieńca przez Polskę w 1699 roku.