Symbol - Lipecka, Zofia (Ars inspiratio: Studia dedykowane Profesor Eleonorze Jedlińskiej, 2024)
Zofia Lipecka posługuje się w swoich pracach artystycznych symbolami, traktując je jako podstawę ikonograficzną narracji dzieł. Niniejszy tekst jest odautorskim komentarzem. Pojawiają się w nim istotne odwołania do teorii filozoficznych i antropologicznych, w powiązaniu z głęboką analizą znaczeń ikonicznych elementów. Wypowiedź artystki jest intelektualnym przewodnikiem po labiryntach jej twórczości.