Psychologia głębi w opowiadaniu O. Tokarczuk „Skoczek” ze zbioru „Gra na wielu bębenkach” - Walczak, Marta (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Artykuł stanowi interpretację opowiadania „Skoczek” ze zbioru „Gra na wielu bębenkach” Olgi Tokarczuk. Ponieważ autorka przyznaje, że korzysta z wiedzy psychologicznej, by zrozumieć rzeczywistość („Czuły narrator”), w interpretacji opowiadania pojawiają się pojęcia zaczerpnięte z psychologii głębi, w szczególności z teorii psychologii analitycznej Carla G. Junga. W opowiadaniu przedstawiona jest relacja dwojga dojrzałych ludzi. Kobiety i mężczyzny, którzy kiedyś żywili do siebie głębsze uczucia, teraz natomiast łączą ich jedynie codzienne czynności oraz wspomnienia wspólnej przeszłości. Tokarczuk pokazuje wzajemną złość, żal, niewypowiedzianą urazę panujące w związku. Żadne z bohaterów nie potrafi uwolnić się od Jungowskiego cienia i zakończyć nieszczęśliwy związek. Podczas pobytu nad morzem dochodzi do zaskakującego zdarzenia, jakim jest wyłowienie z morza szachowego konika. Sytuacja interpretowana jest w artykule za pomocą pojęcia synchroniczności, które może być próbą wymuszenia na bohaterach zmiany życiowej sytuacji.