Mickiewicz wielkim tłumaczem był? Adam Mickiewicz jako tłumacz tekstów niemieckojęzycznych na język polski - Siwek, Karolina (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Postać Adama Mickiewicza jako poety, wieszcza narodowego, działacza politycznego i założyciela Towarzystwa Filomatycznego jest doskonale znana. Celem referatu będzie przedstawienie Mickiewicza w mniej znanej roli – tłumacza literackiego dokonującego przekładu z języka niemieckiego na język polski. Tym samym podjęta zostanie próba odpowiedzi na pytanie o przyczyny podjęcia przez Mickiewicza działalności tłumaczeniowej oraz sposoby odbioru tych przekładów przez współczesne mu środowisko literackie. W tym celu analizie poddany zostanie dorobek translatorski polskiego poety, wypowiedzi krytyczne oraz autokomentarze samego Mickiewicza. Analiza materiału pozwala wnioskować, że Mickiewicz „wielkim tłumaczem był”, ale przekład odgrywał dla niego rolę „pomocniczą”. Szczególnie tłumaczenia twórczości Schillera, a później Goethego, miały swoje odbicie w twórczości oryginalnej Mickiewicza, ale także przyczyniły się do rozwoju Towarzystwa Filomatycznego. Tłumaczenia z języka niemieckiego stanowiły źródło inspiracji i nowych trendów estetycznych nieznanych i niepraktykowanych ówcześnie w polskiej literaturze, co w efekcie otworzyło przed nią wrota Romantyzmu europejskiego. Przekłady dokonywane przez Mickiewicza służyły jako środek do pozyskiwania pomysłów i wiedzy o innych literaturach, a on sam, mimo udanych prac, nie utożsamiał się z rolą tłumacza literackiego.