Interdisziplinarität und Kulturaspekte in der Übersetzung juristischer Texte - Kozłowska, Joanna (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Celem pracy jest zbadanie znaczenia interdyscyplinarności w tłumaczeniach prawniczych. Autorka wykazuje, że łącząc osiągnięcia językoznawstwa oraz nauk prawnych można uzyskać nowe spojrzenie na badania w zakresie tłumaczeń prawniczych. Podkreśla jednocześnie rolę pracy porównawczej nad terminologią i prawem oraz rolę różnic między kulturami prawnymi w procesie tłumaczenia. W tym celu przedstawiono przegląd literatury z zakresu tłumaczeń prawniczych.