Wpływ zapożyczeń niemieckich na gwarę Górnego Śląska ze szczególnym uwzględnieniem słownictwa kulinarnego - Tomecka, Magdalena (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Górny Śląsk jest niezwykle ważnym terenem w naszej Ojczyźnie. Od wieków stanowił on łakomy kąsek dla wielu krajów: m.in. dla Polski i Niemiec. Było to spowodowane przede wszystkim dogodnym położeniem geograficznym i naturalnym bogactwem tego regionu. Toczące się nieustające walki między państwami oraz przenikanie się wielu kultur na tym terytorium ukształtowały oryginalną mowę mieszkańców Górnego Śląska, która opiera się przede wszystkim na 2 językach: polskim i niemieckim. Ponieważ Śląsk na mocy traktatu jałtańskiego należy od zakończenia II wojny Światowej do terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i jest traktowany jako ważna część bytu państwowego, należy podkreślić, że cały dialekt śląski, a w tym wszystkie wyodrębnione w nim gwary, opierają się na polskim systemie językowym, a występujące w nich elementy z języka niemieckiego są traktowane jako zapożyczenia. Głównym celem badań było skupienie się na zagadnieniu zapożyczeń niemieckich z dziedziny kulinariów, które pojawiają się w gwarze górnośląskiej i które zostały wymienione w „Słowniku gwar śląskich” autorstwa Barbary i Adama Podgórskich. Istotną kwestią było również ukazanie w jakim stopniu słowa z języka niemieckiego występują w owej gwarze i jak przebiega ich proces zapożyczeń.