Potrzeby, preferencje i oczekiwania edukacyjne młodych dorosłych przygotowujących się do egzaminu maturalnego z języka angielskiego - Palankiewicz-Mitrut, Emilia (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Edukacja językowa wśród osób dorosłych nabiera obecnie coraz większego znaczenia. Skutkiem tego zjawiska jest fakt, iż spora liczba kursów językowych skierowana jest właśnie do tej grupy wiekowej. Dorośli podejmują naukę języka obcego, ponieważ chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i w przyszłości znaleźć lepiej płatną pracę bądź- co dotyczy młodszych dorosłych, zdać dobrze maturę i dostać się na upragnione studia. W pierwszej części niniejszego opracowywania zostały zaprezentowane różnice pomiędzy nauczaniem języka obcego dorosłych i dzieci. Następnie, na podstawie teorii motywatorów odnoszącej się do podejmowania aktywności edukacyjnej przez dorosłych, ukazano rolę motywacji w procesie kształcenia. W kolejnym fragmencie pracy przedstawiono wyniki badania ankietowego, które zostało przeprowadzone wśród maturzystów z Polski i Rumunii i dotyczyło preferencji oraz potrzeb młodych dorosłych w kontekście kształcenia językowego. Pod koniec zaprezentowano wnioski dotyczące wcześniej opisanego badania, w odniesieniu do edukacyjnych oczekiwań uczniów zarówno wobec samego przedmiotu, nauczyciela, a także stosowanych przez niego metod dydaktycznych. Młodzi dorośli są wymagającą grupą uczniów, ponieważ z jednej strony realizują cele kształcenia, które stawiane są im przez szkołę bądź uczelnię, z drugiej natomiast, mają już własne oczekiwania odnośnie uczestnictwa w procesie edukacyjnym. Odczuwają oni wewnętrzną potrzebę rozwijania własnych zainteresowań i nabywania nowych umiejętności, co może pomóc im w przyszłości w znalezieniu wymarzonej pracy. Dlatego istotne jest, by nauczyciel indywidualnie traktując swoich podopiecznych, odpowiednio ich pokierował pokazując, że nauka może być zarówno koniecznością połączoną z wysiłkiem intelektualnym, jak i wartościowym doświadczeniem.