Rola narodowych służb hydrologiczno-meteorologicznych w zarządzaniu ryzykiem kryzysowym związanym z katastrofami naturalnymi na przykładzie Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Państwowego Instytutu Badawczego - Derek, Paweł (Wybrane aspekty zarządzania procesami, projektami i ryzykiem w przedsiębiorstwach, 2020)
Zmiany klimatu wywołujące ekstremalne zagrożenia naturalne mają znaczące odzwierciedlenie w stratach materialnych i ludzkich. Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO), świadoma narastającego problemu, określa rolę narodowych służb hydrologiczno-meteorologicznych w krajowych strukturach zarządzania kryzysowego. W artykule dokonano analizy implementacji wymogów stawianych przez WMO w odniesieniu do zadań Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Państwowego Instytutu Badawczego (IMGW-PIB), który jest aktywnym uczestnikiem procesów w państwowych strukturach zarządzania kryzysowego. Zadania zdefiniowane dla IMGW-PIB przez obowiązujące przepisy odpowiadają oczekiwaniom WMO. Należy się spodziewać, że będą one ewoluowały wraz z nasilaniem się intensywności, częstotliwości i różnorodności zjawisk naturalnych.