Wojna i jej wpływ na odbudowę potencjału Marynarki Wojennej RP (PRL) po 1945 roku - Drzewiecki, Andrzej (Społeczne skutki wojen, 2024)
Mówiąc o potencjale marynarki wojennej, siłą rzeczy musimy mieć na uwadze co najmniej dwa jego wymiary. Pierwszy z nich to potencjał społeczny utożsamiany ze strukturami kadrowymi (marynarskimi) i personelem cywilnym oraz ich kwalifikacjami, drugi zaś to potencjał bojowy wyrażony stanem uzbrojenia i wyposażenia sił morskich. Nie ulega wątpliwości, że w 1945 roku Polska stanęła wobec konieczności tworzenia, już nie od podstaw, a jednak z licznymi ograniczeniami, komponentu morskiego sił zbrojnych. Mieliśmy tu do czynienia z ograniczeniami wewnętrznymi spowodowanymi następstwami wojny, i zewnętrznymi – wynikającymi z faktu, że Polska znalazła się w strefie wpływów sowieckich, co miało bezpośrednie przełożenie na zakres samodzielności w dziedzinie wojskowej. Tej podległości i jej następstw w pełnym zakresie doświadczyła marynarka wojenna, co niewątpliwie przekładało się na jej potencjał i samodzielność operacyjną.