Zatrudnienie tymczasowe a przeciwdziałanie nadużyciu umowy o pracę na czas określony - Moras-Olaś, Kinga (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Regulacja dotycząca przeciwdziałania nadużyciu umowy o pracę na czas określony uregulowana w Kodeksie pracy nie znajduje w prawie polskim zastosowania do pracy tymczasowej. Nie oznacza to jednak, że w ramach tego rodzaju zatrudnienia nie może dojść do przedmiotowego zjawiska. W artykule zbadano, gdzie dochodzi do niego (którego stosunku prawnego dotyczy) w ramach występującej w zatrudnieniu tymczasowym trójstronnej relacji. Stwierdzono, że źródłem nadużycia jest stosunek prawny łączący pracodawcę użytkownika i agencję pracy tymczasowej. Ustawowe mechanizmy limitujące zatrudnienie tymczasowe stanowią jednocześnie mechanizmy przeciwdziałające wspomnianym nadużyciom.