Effective proof of Guseĭn-Zade theorem that branches may be deformed with jump one - Lenarcik, Andrzej; Masternak, Mateusz (Analitic and Algebraic Geometry 4, 2022)
W pracy podajemy efektywny dowód twierdzenia Gusein-Zade, że osobliwe nierozkładalne lokalne krzywe płaskie (gałęzie) mogą być deformowane ze skokiem liczby Milnora równym jeden. W dowodzie korzystamy z wersji twierdzenia Kouchnirenki dostosowanej do algorytmu Newtona w wersji Cano przedstawionego w pracy A.Lenarcik „Polar quotients of plane curve and the Newton algorithm, Kodai Math. J. 27 (2004), 336-353.