Obrońcy przy sądzie pokoju okręgu zgierskiego i łódzkiego w latach 1844–1876 - Machut-Kowalczyk, Joanna (O historii adwokatury w Polsce i na świecie: W siedemdziesiątą rocznicę powstania Izby Adwokackiej w Łodzi, 2020)
Obrońcy przy sądach pokoju zostali ustanowieni w 1808 r., początkowo jako urzędnicy nieetatowi. Kalendarzyki polityczne wyliczają ich wśród urzędników Sądu Pokoju Okręgu Zgierskiego od 1824 r. Zachowane w APŁ akta spraw opiekuńczych i karnych dokumentują czynności podejmowane przez obrońców sądowych w latach 1844–1876. Najczęstszą formą aktywności obrońców sądowych było spisywanie wniosków, podań i skarg. W sprawach opiekuńczych występowali jako pełnomocnicy opiekunów i członków rad familijnych. Uzupełniano nimi również skład rad familijnych. W sprawach wydziału policji prostej reprezentowali stronę skarżącą. Obwinieni z reguły zrzekali się prawa do korzystania z obrońcy.