Tajemnica adwokacka w katalogu reguł wyznaczających wzorcowy model wykonywania zawodu adwokata - Rydz-Sybilak, Katarzyna (O historii adwokatury w Polsce i na świecie: W siedemdziesiątą rocznicę powstania Izby Adwokackiej w Łodzi, 2020)
Tajemnica adwokacka jest jednym z najważniejszych atrybutów pracy prawnika. Jako sztandarowy wyznacznik reguł wskazujących na wzorcowe wykonywanie zawodu adwokata podlegał kilku zmianom, które miały jeszcze pełniej wyznaczać standardy należytego zachowania przedstawicieli tej grupy zawodów prawniczych. Ideały przyświecające pracy adwokata, a opisane w Zbiorze Zasad Etyki Adwokackiej i Godności Zawodu wywodzą się z początków samorządu, który odrodził się w II Rzeczypospolitej. Założenia twórców samorządu adwokackiego zmierzały do społecznego uznania zawodu adwokata i jego roli w porządku prawnym. Właśnie z tego powodu tak istotne jest kreowanie oraz dbanie o wizerunek zawodowy. Adwokaci i aplikanci tworzą nie tylko grupę zawodową, ale także wspólnotę, którą łączy historia, która wyznaje te same wartości i kieruje się własnymi zasadami.