Koszty świadczeń o charakterze społecznym w zatrudnieniu tymczasowym - Mędrala, Małgorzata (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Celem artykułu jest analiza rozkładu kosztów świadczeń społecznych w zatrudnieniu tymczasowym. Autorka zwraca uwagę, iż niektóre ze świadczeń społecznych, typowe dla tradycyjnego zatrudnienia pracowniczego, zostały w zatrudnieniu tymczasowym w ogóle wyłączone (odprawy z tytułu zwolnień z przyczyn niedotyczących pracowników). Również sposób naliczania niektórych świadczeń pieniężnych (wynagrodzenie urlopowe, ekwiwalent za urlop wypoczynkowy) został zmodyfikowany na potrzeby zatrudnienia tymczasowego. W znacznej mierze ciężar socjalny zatrudnienia pracowniczego został przez ustawodawcę przerzucony na agencję pracy tymczasowej. Takie rozwiązanie uzasadnia krótkotrwałość i pomocniczość zatrudnienia tymczasowego w stosunku do zatrudnienia tradycyjnego. Wątpliwości budzi brak dostępu do świadczeń z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych pracowników tymczasowych na takich samych zasadach jak pracowników zwykłych pracodawcy użytkownika.