Komu opłaca się praca tymczasowa? Pole do nadużyć czy realne ułatwienie zawierania krótkookresowych umów? - Maczasek, Olga (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Praca tymczasowa została wprowadzona Ustawą z dnia 10 maja 2003 r. Zatrudnienie tymczasowe miało być stosowane w sytuacji zaistnienia konieczności zlecenia zadań o charakterze sezonowym, okresowym, doraźnym lub których terminowe wykonanie przez pracowników zatrudnionych przez pracodawcę użytkownika nie byłoby możliwe, lub których wykonanie należy do obowiązków nieobecnego pracownika zatrudnionego przez pracodawcę użytkownika. Autorka podejmuje próbę odpowiedzi na pytania: czy rzeczywiście ustawa stosowana jest w celach, dla których została stworzona? Czy zawieranie takich umów jest tak samo korzystne dla pracownika tymczasowego jak dla pracodawcy użytkownika lub agencji pracy tymczasowej?