Antyk jako źródło inspiracji w hitlerowskich Niemczech - Wypiorczyk, Agnieszka (Inspiracja, 2019)
W artykule podjęto próbę wskazania i opisania kilku przykładów inspiracji światem antycznym w Trzeciej Rzeszy. Inspiracja ta nie ograniczała się jedynie do rytuałów wzorowanych na czasach antycznych, takich jak np. pozdrowienie nazistowskie, będące kalką salutu rzymskiego. Była to w głównej mierze inspiracja czerpana z architektury. Budynki powstałe w hitlerowskich Niemczech wzorowano na antycznych świątyniach i zabytkach. Autorka przywołuje i omawia m.in. kompleks zjazdowy partii NSDAP w Norymberdze, inspirowany ołtarzem pergamońskim; Stadion Olimpijski w Berlinie wzorowany na Forum Trajana czy też halę kongresową w Norymberdze imitującą rzymskie Koloseum. Ogromne kompleksy monumentalnych budowli w stylu neoklasycznym, które miały świadczyć o potędze Rzeszy, finalnie stały się symbolem upadku oraz pychy.