Zjawisko Holocaustu jako inspiracja dla pisarzy – na przykładzie powieści Romy Ligockiej Dziewczynka w czerwonym płaszczyku - Krzesłowska, Nadia (Inspiracja, 2019)
W artykule podjęto kwestię inspiracji dziełem kultury. Zostały w nim przedstawione losy Żydówki, Romy Ligockiej, która po obejrzeniu filmu Stevena Spielberga Lista Schindlera, poświęconego dramatowi II wojny światowej, zainspirowała się nim i napisała książkę o własnych, niezwykle traumatycznych przeżyciach wojennych, których doświadczyła jako dziecko. Zdarzenia te wpłynęły na całe dorosłe życie autorki. Jej powieść dowodzi, iż hitlerowskie zbrodnie odcisnęły piętno na psychice wielu istnień ludzkich.