Uczestnicy konferencji: kategorie, zaproszenia rejestracja - Augustyn, Kamila (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Wybór głównych prelegentów i ustalenie docelowej liczby uczestników wynika z tematyki i celów konferencji i ma wpływ na jej budżet, a pośrednio również na wybór miejsca obrad. Decyzję w tej sprawie podejmuje kierownik konferencji po konsultacji z komitetem naukowym.