Marketing i działania promocyjne (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Marketing i działania promocyjne odnoszą się nie tylko do sfery biznesowej, ale także do organizacji konferencji. Produktem będzie usługa w postaci spotkania naukowego, służącego wzajemnej komunikacji jego uczestników. W zakresie działań promocyjnych pomocą powinien służyć specjalista i w konsekwencji – osoba w komitecie organizacyjnym, której zadania będą związane z marketingiem i promocją wydarzenia. Planowane rozwiązania będą ściśle uzależnione od budżetu konferencji. Dobrze przemyślana, efektywna kampania promocyjna wpływa na zainteresowanie konferencją w przyszłości, szczególnie wówczas, gdy planowana jest jako wydarzenie cykliczne. Należy pamiętać, że jakość organizacji i poziomu merytorycznego konferencji wpływa na ogólny wizerunek uczelni, która obejmuje nad nią patronat.