Publikacja konferencyjna - Augustyn, Kamila (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Publikacja konferencyjna może być cennym dopełnieniem obrad. Ma znaczenie naukowe, dokumentacyjne oraz promocyjne. Może zachęcić do aktywnego udziału w konferencji. O kształcie publikacji oraz kwalifikacji poszczególnych tekstów decyduje najczęściej komitet naukowy we współpracy z kierownikiem konferencji. Udział kosztów publikacji w budżecie konferencji zależy od formy, objętości i miejsca wydania.