Konferencja online - Milewska, Paulina; Kokosińska, Magdalena (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Konferencja online to wydarzenie, które odbywa się w rzeczywistości wirtualnej, jest organizowane i prowadzone w całości przez Internet z wykorzystaniem narzędzi, które to umożliwiają (IAPCO.org, 2021). Ta definicja odnosi się do spotkania ludzi, którzy gromadzą się, by rozmawiać na konkretny temat (Market Business News, 2021). Ludzi łączy wspólna kwestia, o której chcą konferować, zmienia się natomiast jeden z ważnych aspektów – miejsce (z przestrzeni realnej na wirtualną).