Pedagogiczny charakter pederastii w starożytnej Grecji w świetle wybranych przykładów podarków - Grancow, Patryk (Vade Nobiscum, tom XXII/2021: Studia z wieków dawnych, 2021)
Pederastia występująca w starożytnej Grecji, będąca istotnym elementem jej kultury oraz tożsamości, miała pokaźny wpływ na kształtowanie się społeczeństwa antycznej Hellady. Cała instytucja pederastii miała pewne określone ramy oraz zasady funkcjonowania, jednak w artykule tym zaprezentowana będzie głównie kwestia wręczania podarków przez erastesa eromenosowi. Wybrane przykłady źródeł historycznych umożliwią zinterpretowanie znaczenia prezentów, tego jaką rolę pełniły, co oznaczały i dlaczego były wręczane kochankowi. Pozwoli to na odkrycie pedagogiczno-wychowawczego charakteru pederastii, a tym samym jej wpływu na greckie społeczeństwo.