Mowa nienawiści a krytyka dyskursu. Analiza kontrastywna dyskursów medialnych na temat migracji w Polsce i w Niemczech na początku kryzysu uchodźczego w Europie - Czachur, Waldemar; Smykała, Marta (Hassrede – ein multidimensionales Phänomen im interdisziplinären Vergleich, 2020)
Celem artykułu jest omówienie wyników kontrastywnej analizy dyskursu medialnego w Polsce i w Niemczech, który miał miejsce na początku tzw. kryzysu uchodźczego, na tle zjawiska mowy nienawiści i krytyki dyskursu. Badanie obejmuje dyskurs w okresie od sierpnia do października 2015 r. w czasopismach Wprost, Gazeta Polska, Polityka i Die Zeit.