Nienawiść w sieci na przykładzie niemieckich i polskich komentarzy internetowych w perspektywie multimodalnej - Opiłowski, Roman (Hassrede – ein multidimensionales Phänomen im interdisziplinären Vergleich, 2020)
Niniejszy artykuł podejmuje temat mowy nienawiści jako symbolicznej przemocy i zarazem odpowiedzi na inną realną przemoc: zamach terrorystyczny w Nicei w lipcu 2016 r. Komentarze internetowe, które ukazały się na profilach społecznościowych magazynów Der Spiegel i Polityka, zawierają negatywne stanowiska i poglądy, wyrażają pogardliwe traktowanie, znieważenia i obelgi wobec innych osób. Takie zachowania komunikacyjne nazywamy mową nienawiści. Przy zastosowaniu kontrastywnej i multimodalnej metody analizy niemieckich i polskich komentarzy, zostają określone pola tematyczne, a następnie działania językowe i multimodalne wyrażające nienawiść interpersonalną. Powstałe części wspólne i różne pozwalają zauważyć i wyjaśnić ciekawe trendy w transnarodowej przestrzeni komunikacyjnej.