Odstąpienie od nieagresji? Posty na Facebooku organizacji Pegida w ujęciu lingwistyki mediów i politolingwistyki - Greule, Albrecht; Reimann, Sandra; Enzinger, Julia (Hassrede – ein multidimensionales Phänomen im interdisziplinären Vergleich, 2020)
Celem artykułu jest wskazanie cech charakterystycznych języka stowarzyszenia Pegida (w obrębie postów na Facebooku) oraz w jaki sposób język może zostać wykorzystany, aby w mediach społecznościowych lub za ich pośrednictwem uzyskać akceptację. Analizie poddany zostanie aspekt wykorzystania przez stowarzyszenie języka jako narzędzie w pozyskiwaniu zwolenników i czy Pegida rzeczywiście używa języka jako środka krytyki złych stanów rzecz i przeciwników politycznych. W tym celu przeprowadzona zostanie analiza pragmalingwistyczna postów na Facebooku Pegidy, w ramach której zbadane zostaną działania takie jak REKLAMOWAĆ i KRYTYKOWAĆ oraz ich wzajemna relacja. Tło teoretyczne stanowią rozważania i metody zarówno z obszaru badań nad językiem reklamy, jak i politolingwistyki, które wraz z perspektywą pragmalingwistyczna zostaną omówione na wstępie.