Jeszcze o badaniu stylistycznych aspektów składni w kontekście współczesnych przemian lingwistyki - Jędrzejko, Ewa (Języki słowiańskie dziś: w kręgu kategorii, struktur i procesów, 2021)
Artykuł ma na celu podkreślenie potrzeby powrotu uczonych do idei wypracowania spójnej teorii gramatyki stylistycznej, koncepcji postulowanej dawno temu przez wielu językoznawców, którzy przewidzieli możliwości, jakie taka teoria mogłaby otworzyć. Przywołując niektóre z ważniejszych czynników determinujących charakter dzisiejszego językoznawstwa, artykuł przedstawia przegląd głównych kierunków badań nad stylotwórczymi funkcjami składni w tekstach reprezentujących różne typy i gatunki. Wskazuje również najbardziej kluczowe źródła inspiracji dla badań. Istniejące prace (zarówno teoretyczne, jak i analityczne) stanowią solidne fundamenty, na których można by zbudować nowoczesną teorię składni stylistycznej.