InterCorp i Treq jako narzędzia ułatwiające wyszukiwanie ekwiwalentów - Kaczmarska, Elżbieta (Języki słowiańskie dziś: w kręgu kategorii, struktur i procesów, 2021)
Artykuł poświęcony jest narzędziom ujednoznaczniającym, które mogą być pomocne w rozwiązywaniu problemu rozumienia i tłumaczenia wieloznacznych słów, w szczególności czasowników oznaczających stany emocjonalne i psychiczne. Artykuł przedstawia InterCorp, wielojęzyczny, równoległy korpus, który obecnie obejmuje 41 języków; zawiera też porady techniczne dotyczące dostępu do tekstu i wyszukiwania. Przedstawia również ideę i genezę aplikacji Treq oraz mechanizm jej działania. Wykorzystując InterCorp i Treq, autorka przeprowadza analizę mającą na celu znalezienie polskiego odpowiednika czeskiego czasownika mrzet.