On Distinctions Between Lexical Units Denoting a Female Scientist in Czech and Polish: badatelka and badaczka, vědkyně and naukowczyni - Skwarska, Karolína (Języki słowiańskie dziś: w kręgu kategorii, struktur i procesów, 2021)
Článek je věnován lexikálním jednotkám označujícím ženu, která se zabývá vědou. Pozornost je zaměřena na rozdíly mezi češtinou a polštinou, a to zejména na syntaktické a sémantické úrovni (možnosti vyjádření oboru činnosti a tvaru takového vyjádření), dále v oblasti slovotvorné (nízká míra užití polského fem. naukowczyni oproti naukowiec, víceslovná vyjádření apod.). Analýza je založena na příkladech z elektronických korpusů textů (Český národní korpus, vč. InterCorpu, Narodowy Korpus Języka Polskiego) ve srovnání s hesly ve slovnících různého typu.