Zastosowanie robotyki w magazynach - Jardzioch, Adam (Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, 2020)
Robotyka i automatyzacja to technologie coraz szerzej wykorzystywane w operacjach realizowanych w łańcuchach dostaw. Obszarem, w którym wdrożenia w tym zakresie obserwuje się najczęściej to zarządzanie magazynem i prace manipulacyjne, jak również transport wewnętrzny. W niniejszym artykule, zdecydowano się na przedstawienie rozwoju robotyki i pokazanie jej roli w nowoczesnych magazynach współczesnych przedsiębiorstw. Artykuł przybliża funkcje robotów w poszczególnych rodzajach magazynów, wskazując również najnowsze dane liczbowe dotyczące wdrożeń tej technologii w skali globalnej. Wyliczone zostają również korzyści z zastosowani robotyki w magazynach i uwarunkowania jej wdrażania.