Lodówkomaty jako innowacyjny element w łańcuchu dostaw sieci handlowych - Piorunowska-Kokoszko, Joanna (Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, 2020)
Logistyka, to dziedzina, w której wiele miejsca poświęca się na innowacje. Usprawnianie procesu dostaw oraz szukanie kanałów dystrybucji zapewniających dostępność produktów to ważne elementy budowania przewagi konkurencyjnej. Chcąc zaspokoić potrzeby i oczekiwania klientów firmy szukają nowych sposobów na ułatwianie procesu zakupów i odbioru zamówionego towaru. Takim rozwiązaniem są lodówkomaty. Celem artykułu jest wskazanie, jak wprowadzone na rynek lodów-komaty umożliwiają klientom sprawne zakupy, a operatorowi logistycznemu dają możliwość wzrostu przychodów z wykorzystaniem wypracowanych przy paczkomatach procesach logistycznych.