Porównywalność w badaniach zjawiska oportunizmu - Staniec, Iwona (Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, 2020)
Rozdział ma charakter przeglądowy i jest oparty na badaniu praktyk stosowanych w zakresie pomiaru oportunizmu. W pracy zastosowano dobór celowy. Opracowanie przedstawia narzędzia pomiaru zjawiska oportunizmu, stosowane w badaniach empirycznych. Wyniki badań wskazują, że nie ma jednego przyjętego narzędzia pomiaru tego zjawiska. Jednak – co jest istotne z punktu widzenia replikacyjności tych badań – otrzymywane wartości pomiaru zjawiska oportunizmu wskazują, że jego natężenie jest niskie. We wszystkich podejściach oportunizm traktowany jest jako wielowymiarowy konstrukt, w którym liczba wymiarów oraz sposób pomiaru każdego z nich może być różny.