Rola, znaczenie i wyzwania wynikające ze współpracy uczelni wyższych technicznych z przedsiębiorstwami na przykładzie polskich politechnik - Dylik, Justyna (Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, 2020)
Celem niniejszej publikacji jest przedstawienie wyników autorskiego badania poświęconego zgłębieniu tematu znaczenia współpracy uczelni wyższych technicznych w Polsce z małymi i średnimi przedsiębiorstwami, a także wyzwań wynikających z takiej współpracy. W obecnych czasach, w których wkroczenie przez polskie małe i średnie przedsiębiorstwa w erę gospodarki cyfrowej jest nieuniknione, zjawisko współpracy staje się coraz ważniejsze. W związku z tym wzrasta znaczenie poszukiwania nowych rozwiązań i obszarów współpracy, co wiąże się z nowymi wyzwaniami, przed którymi stoją oba środowiska. W badaniu wykorzystano metodę wywiadu telefonicznego. Istnieje wiele czynników motywujących do współpracy, ale prawdziwym wyzwaniem jest minimalizowanie istotnych ograniczeń mających wpływ na jej rozwój, a także tworzenie warunków do powstania współpracy.